Как да трансферираме файлове през FTP (FileZilla) ?

След като връзката със сървъра е установена, сте готови да качите сайта си !

Нека отново разгледаме FileZilla като пример. Както сте забелязали, FTP клиентът е разделен на няколко прозореца. От лявата страна под прозореца за съобщения (message window) са изведени папките и файловете, които се намират на вашата локална машина. От дясно са съответно тези, на отдалечената машина.

Start with FileZilla

Изберете файловете, които искате да качите, след което изберете и директорията, в която да се поместят. Чрез “drag and drop” лесно може да преместите селектираното от едната страна към другата. Една от причините клиенти като Filezilla да са така популярни е фактът, че позволяват едновременното трансфериране на много файлове. Просто маркирайте желаните файлове и ги плъзнете до новата им локация. (Виж: точка 1)

Няма нужда от рестарт, рефреш и т.н.- в момента, в който трансферът приключи, ще можете да видите файловете в отдалечената директория. Всъщност, какъвто и метод за качване да ползвате, файловете всъщност просто се копират, вместо наистина да се преместват от едно място на друго. (Виж: точка 2)

FileZilla Getting Started

Имате възможност да изпълнявате няколко задачи във Filezilla. Десен бутон на мишката ще отвори падащото меню:

FileZilla Drop Menu

  • Наред с качването, можете и да сваляте файлове на локалната си машина.
  • Изтриване на файлове и папки.
  • Създаване на папки – ако искате да качите файл в папка, която не съществува – просто я създайте.
  • Преименуване на файлове и папки.
  • Редактиране- чрез тази опция може да преглеждате, редактирате или допълвате вече съществуващ/копиран файл. Ще се отвори в програмата за редактиране, зададена по подразбиране.
  • Промяна на пермисиите– файловете и папките имат нива на достъп - user, group и world (public). Може да задавате пермисии за  write, read и execute и по този начин да контролирате достъпът на всяко ниво. 
  • Добавяне на файлове “на опашката” - позволява отложен трансфер.

В дъното на основния прозорец имате възможност да наблюдавате отложените си трансфери, успешните и неуспешните такива.

И, в общи линии това е всичко. Filezilla е създадена простичко, с ясен и функционален интерфейс. Такива са и останалите по-популярни FTP клиенти като  CuteFTP, SmartFtp, FireFTP, но ние от ETNHost сме насреща в непредвидени ситуации!

Важно:

Главната папка (root folder) на вашия уебсайт е public_html. Всички файлове, които трябва да са видими онлайн, принадлежат към нея. Може да използвате и www папката, тъй като тя е пряк път (линк) към public_html.

 

Спри да търсиш!

Превземи онлайн пространството с новите си знания и се наслади на максимална скорост, динамичност и контрол над вашия уебсайт.   Повече

X