11 Сеп 2014

66

2613

Нека да посрещнем WordPress 4.0 "Benny"

На четвърти септември излезе официално новата версия 4.0 на WordPress. Версия 4.0 е наречена "Benny" в чест на джаз и суинг кларинетиста Benjamin David "Benny" Goodman, по-известен като "Кралят на суинга". В новата версия са взели участие 275 човека, което представлява нов рекорд за участие в разработката на нова версия на популярната платформа. Най-голям принос за разработката на тази версия има Helen Hou-Sandí. Сред промените в новата версия 4.0 са:

  • Избор на език за инсталационния процес
  • Нов изглед Grid в библиотеката с файлове
  • Подобрения в редактора на съдържание
  • Разширяване на поддръжката на протокола oEmbed
  • Подобрения в инсталационния процес на плъгините
  • Джаджите са отделени в панел и имат собствено API
  • Нови функционалности за достъпност
  • Обновяване на външни библиотеки  

1. Промени във версия 4.0 на WordPress

 

* Избор на език за инсталационния процес

При стартиране на инсталационния процес на WordPress вече ще виждате панела "Language Selection".

Избор на език при инсталиране на WordPress 4.0

Ако след инсталацията на WordPress 4.0 искате да промените езика на системата, можете да го направите от администраторския панел Settings => General. Там можете да намерите опцията "Site Language" в най-долната част на страницата.   

WordPress 4.0 смяна на език след инсталация

* Нов изглед Grid в библиотеката с файлове

Това е eдна от най-дългоочакваните промени в WordPress, а именно - още един изглед в библиотеката с файлове. До този момент имаше само един изглед и това е списък (list), а вече може да се избере и изглед grid. Този изглед е изключително полезен при работа с мултимедийни файлове. Също така при клик върху някой мултимедиен файл се появява изскачащ прозорец, вместо да ви зареди напълно нова страница.

WordPress 4.0 Media Library в изглед grid

Изключително е улеснена и навигацията между файловете през TinyMCE енджина. Навигацията вече може да се осъществява и чрез стрелките на клавиатурата, което би спестило много време при огромен обем мултимедийни файлове.  

* Подобрения в редактора на съдържание

В новата версия, визуалният редактор автоматично се разширява с увеличаване на вашето съдържание, за да можете да се побере. Също така, страничната лента с инструментите вече е фиксирана, така че винаги заема едно и също положение, дори когато превъртате надолу по страницата.  

* Разширяване на поддръжката на протокола oEmbed

В WordPress 4.0 се подобрява поддръжката на протокола oEmbed, който улеснява потребителя при вграждането на мултимедийно съдържание в публикация без да е необходимо да прехвърля какъвто и да било HTML Код. За целта е необходимо да копирате например URL адреса към видео в TED и да публикувате в публикацията си във вашия блог, а клипът автоматично ще се вгради в публикацията. Ето например как би изглеждал едно вградено видео от TED във визуалния редактор на WordPress:

WordPress 4.0 изглед от визуалния редактор на интегрирано видео от TED

Ето неговия HTML изглед:

WordPress 4.0 HTML изглед на вградено видео от TED

oEmbed поддържа голямо разнообразие от доставчици на медийно съдържание сред тях са YouTube, Vimeo, TED, Twitter и SoundCloud. Пълният списък от доставчици, можете да видите на официалната страница на WordPress.  

* Подобрения в инсталационния процес на плъгините

Новата версия предлага и ново потребителско изживяване в секцията Plugins. В страницата за инсталиране на плъгини вече може да се избере изглед grid, който много прилича на този в библиотеката с файлове и в същото време предоставя голямо количество информация в режим търсене. За целта е необходимо разработчикът на плъгина да е добавил умалено изображение за плъгина, така че при търсене от страна на потребителя да се подобри преживяването му. Ето как изглежда режим grid при търсене на плъгини:

WordPress 4.0 изглед grid в режим на търсене на плъгини

Налично е и ново удобство, което позволява на потребителя да сортира резултатите от търсенето по beta testing. То ще ви изведе плъгини, които в момента са в режим на бета тестване. Ето как изглежда:

  WordPress 4.0 сортиране по бета тестване в режим на търсене на плъгини

* Джаджите са отделени в панел и имат собствено API

От този момент нататък джаджите ще бъдат в собствен панел като те вече имат свое собствено Panel API. Идеята е да се групират настройките в панели. Тяхното API работи идентично с предишното Section API.  

* Нови функционалности за достъпност

Има няколко подобрения в достъпността в тази версия, сред които клавиатурната достъпност в библиотеката с файлове, поддръжката на екранен четец за Customizer и джаджите, както и линковете в табовете за помощ са също клавиатурно достъпни.  

* Обновяване на външни библиотеки

Това е друга много важна промяна, която касае библиотеките TinyMCE, jQuery и MediaElement, които са обновени до версия, както следва: 4.1.3, 1.11.1 и 2.15

Допълнителни ресурси:

 

2. Какво да очакваме в следващата поредна 4.1 версия на WordPress?

Следващата поредна версия 4.1 на платформата WordPress за щастие на разработчиците, няма да има фундаментални промени, а в същото време за щастие на потребителите, тя ще продължи поредицата от подобрения в потребителското изживяване от версия 4.0 . По време на конференцията WordCamp Connecticut, която се проведе по-рано тази година, един от главните разработчици на WordPress Andrew Nacin спомена, че се планира цикъл на обновяване на платформата, което означава, че занапред ще знаем в ориентировъчен период кога можем да очакваме нова версия. Можете да изгледате цялата му презентация на конференцията в WordPress.tv.  

3. За нашите клиенти

Клиентите на ETNHost.bg са улеснени като имат възможността да инсталират WordPress 4.0 директно през Softaculous. Ако имате някакви въпроси или проблеми, винаги можете да ги зададете използвайки съпорт страницата на сайта. Междувременно, можете да следите актуални новини за WordPress, директно от нашия блог.

Тагове:
Категории: Новини , WordPress , Open Source
X