11 Апр 2016

141

2672

10 Стъпки към правилния избор на домейн

Точното домейн име е от изключително значение за вашия сайт. To е като табела в началото на града, приветстваща ви с Добре дошли или иначе казано това е нещото, което ви поставя на картата или в нашия случай ви прави видими в Интернет. Има няколко трика, които се прилагат при избора на правилния домейн и ETNHost ги споделя с вас в 10 Стъпки към правилния избор на домейн.

1.Домейнът ви трябва да бъде лесен за запомняне

Много е важно, да си изберете домейн име, което не е твърде сложно. За да се получи това e желателно да не прекалявате с употребата на пунктуация и цифри, дори е за предпочитане да ги избягвате напълно. От значение е домейнът да кратък и ясен, за да може хората да го запомнят на мига. Например, представте си, че  регистрирате домейн „example-3.com“ и казвате на някого името на домейна ви, за да може да разгледа сайта ви. В тази хипотетична ситуация човек би бил крайно объркан, възможно е да забрави за тирето или дори да напише числото три с букви вместо да го отбележи с цифрата и всичко това може да го отведе на коренно различен сайт. За това е най-добре да изберете кратък и ясен домейн.

2. Не избирайте домейн, който е далечен от сферата, в която работите.

Няма проблем да сте оригинални в избора си, но когато изберете домейн PresniPlodove.com, а уебсайтът ви е за продажба на коли, тогава имате проблем. Ако хората не знаят, за какво е сайта ви, то те няма да го потърсят. Желателно е домейна сам да представя съдържанието на сайта. 

3. Бъдете кратки

Вие бихте ли запомнили домейн, съдържащ 32 знака? Едва ли. Колкото по- кратък и ясен, толкова по- добре!

4. Първо проучете

Винаги трябва да проучвате домейн името, което желаете да регистрирате, за да знаете дали вече не е заето или не е обект на авторско право. В една такава ситуация, можете да си навлечете много главоболия.

5. Мислете в перспектива

Не е тайна, че съществуват хора, които печелят пари от Интернет измами. Тези хора регистрират домейни подобни на вашия или производни на него, с цел да печелят пари на гърба на вашата марка. Един от начините да защитите марката си е да регистрирате не само домейна, който сте си избрали, но и тези, които са близки до него, както и тези, които са написани грешно. Понякога е по-добре да дадете малко повече пари за домейни, от колкото на Интернет измамници или още по-зле по съдилища. 

6. Бъдете сигурни във финалния си избор

След като вече сте избрали домейн, трябва да сте много сигурни, че искате да закупите именно него, защото след като се регистрира, няма как да бъдат нанесени корекции по него.

7. Изберете правилното удължение на домейна

Последните няколко години се предлагат толкова различни домейн удължения, че човек лесно би могъл да се обърка, кой от тях е най подходящ за него. Известно е и, че домейн удължението, което най-често се изписва сред потребителите е .com, независимо от това дали това е най-подходящото удължение за конкретния сайт.  Тук ви се представят няколко възможности:

  • Изберете .com удължение,  но трябва да сте подготвени и за възможността, комбинацията от този домейн с това удължение вече да е заета.
  • Изберете един от останалите често използвани домейни от първо равнище

- .co – за компании и общности;

- .org – за некомерсиални организации;

- .net – за технически сайтове;            

- .me – за блогове;            

- .info – за информационни уебсйтове;            

- .biz -  за бизнеси и за комерсиални сайтове.

  • Може да изберете по-запомнящо се удължение на домейна, където шансовете, избора ви да не бъде зает, са на ваша страна. Ако имате бизнес, който е насочен към автомобилната индустрия .cars е за вас, ако имате уебсайт, в който се занимавате с продажбата на обувки .shoes е подходящия избор. 
  • Ако искате да фокусирате сайта си към определена държава, то тогава изберете удължение, което показва държавата. (.fr; .uk; .de; etc. )

8. Новите домейни са ви приятели

Новите домейни са вашите нови приятели. Не се страхувайте да декларирате с какво се занимава сайта ви, още с домейн удължението. По този начин можете да си подсигурите професионален и оригинален изглед на цялостното съдържание на сайта. За целта можете да се възползвате от предложенията, които са насочени към индустриите като .physio; .auto и т.н. Ако пък имате блог и се опитвате да привлечете интереса на хората, можете да използвате .wtf; ако пък сте актьор можете да използвате .actor. С новите домейни единственото, което ви трябва е въображение. 

9. Домейнът трябва да бъде лесен за изписване

По този начин намалявате шансовете за грешка при изписването от страна на посетителя.

10. Включете ключови думи

Ако нямате утвърдено име на марката, можете да използвате ключови думи, за да може да дадете идея на потенциални посетители, какво биха могли да открият на сайта ви.

Надяваме се съветите ни, да са ви били интересни и от полза. Ако вече знаете, кой е перфектния домейн за вас, не се бавете и го регистрирайте сега, защото утре може да е вече зает. Тук в ETNHost, ви предлагаме огромна разновидност от домейни от първо ниво, нови домейни и национални домейни, така че сме можем да ви помогнем при регистрирането ви на перфектния домейн.

Категории: Домейни , Бизнес
X