26 Юли 2016

173

2306

Интервюто за работа – Мисията възможна!

Кандидатстването за работа може да бъде доста травмиращо изживяване и човек трябва да мине през много стъпки преди да бъдете назначени във фирма. Има много фактори, но двата най-важни са вашето CV и как ще мине интервюто ви за работа, което прави тези две неща взаимно свързани. Ето защо  ETNHost ви дава няколко съвета, които биха ви били от полза в тази ситуация.

Знаем колко може да е изнервщ процеса по кандидатстване, особено когато сте кандидатсвали на няколко места наведнъж, но от никъде не ви се обаждат за среща. В такава една ситуация човек обикновено веднага търси вината у себе си, защото липсата на обаждания се приема като автоматично отхвърляне. В повечето случаи проблемът има много просто решение и то е преработване на CV-то.

За това ви предлагаме няколко съвета свързани с вашето CV:

  1. Не слагайте излишна информация, само и само за да изглжда по-дълго. Какво имаме предвид? Да речем, че кандидатствате за работа в ИТ сектора, но по някаква причина сте решили под “Опит” да напишете за лятната ви работа в сладкарницата на баба. Това не само е излишно, но е и несвързано с позицията, за която кандидатствате.
  2. Не лъжете за предишен опит на подобна позиция в подобни фирми. Да речем, че кандидатствате за позиция, която изисква предишен опит и вие решавате, да поизкривите истината малко, да речем с годинка, две или дори да добавите нещо, което въобще не е било. Имайте предвид, че тази информация много бързо и лесно би могла да бъде проверена, така че най-добре се придържайте към реалността.
  3. Ако кандидатствате на няколко места едновременно, не забравяйте да промените името на позицията, за която кандидатствате. Тази стъпка е важна, защото никой няма да ви се обади за интервю ако сте отбелязали грешната позиция на CV-то си.
  4. Размера има значение. Опитайте се да се ограничите до 1 максимум 2 страници съдържание. Да не забравяме, че става въпрос за резюме, а не за роман.
  5. Запомнете, че CV-то ви е най-силното ви маркетингово средство, за това не се притеснявайте да изтъквате уменията си в него. (организационни, ръководни  и т.н.)

Сега нека да се фокусраме върху това какво да правим и какво да не правим на самото интервю:

  1. Не закъснявайте! Ако по някаква причина ви се наложи да закъснеете е добре да се обадите във фирмата и да предупредите, защото няма как да знаете колко други интервюта са насрочени след вашето. За да избегнете закъснение, проверете предварително адреса на който отивате, къде се намира и как най-лесно и бързо да стигнете до там. Google Maps е ваш приятел. Не е страшно ако подраните от 5 до 10 минути, но се старайте да не закъснявате.
  2. Усмихвайте се и бъдете позитивни! Негативното отнешение няма да ви помогне, за това се опитайте да бъдете с добра нагласа.
  3. Не бъдете прекалено наперени, никой не харесва хора с преекспонирано самочувствие. Покажете на интервюиращия, че имате желание да се учите на нови неща и да се усъвършенствате.
  4. Потърсете информация за фирмата преди интервюто. Винаги е добре да покажете, че знаете нещо повече за фирмата от просто адреса.
  5. Не се притеснявайте да задавате въпроси. Ако нещо не ви е ясно, по-добре попитайте, защото в крайна сметка вие също трябва да сте в състояние да вземете компетентно решение, на базата на информацията, която фирмата ви представи. Не само вие се оптвате да направите добро впечатление.

Може би също трябва да се добави, че е важно да сте умерени и спокойни на срещата. Не е добре да сте видимо нервни или твърде ентусиазирани. Ако сте по-притеснителни, тогава се опитайте да се успокоите и се замислете над факта, че пред вас също стои човек и в това няма нищо страшно.

Също така не забравяйте, да се облечете подходящо. Не е проблем ако сте малко по-официално облечени, но не е добре да сте неглиже, все пак сте на интервю за работа, не на басейна. 

Надяваме се нашите съвети да са ви от полза!  ETNHost ви пожелава ползотворни интервюта!

Тагове: , ,
Категории: Бизнес
X