20 Яну 2016

104

4392

10 съвета как да оптимизираме скоростта на зареждане на WordPress сайт

WordPress е една от най- обичаните и често използвани платформи сред онлайн потребителите при изграждането на лични уебсайтове. Една от нейните най- големи слабости обаче е опасността от това сайта да стане твърде тромав. Без необходимите мерки лесно можем да се озовем в ситуация с бавен сайт. Тъй като често получаваме запитвания за оптимизация, свързани със скоростта, решихме да споделим с вас няколко полезни съвета, чрез които лесно и бързо да оптимизирате скороста за зареждане на WordPress сайта ви.

Защо е важна скоростта на сайта?

-Изчакай една секунда!

-Не, благодаря, твърде дълго е.

Спомняте ли си времето, когато сте били склонни да изчакате дори цяла минута, за да може компютърът ви да отговори на заявка? Дългото зареждане на сайт в браузъра ви, да видите желаната страница или презареждането на страница при всеки клик? Всичко това, за радост, е вече минало. Когато посетител дойде на вашия сайт вече имате само няколко секунди, за да грабнете неговото внимание и да го ангажирате с последващи действия. Според изследване, проведено от екипа на Майкрософт Бинг, 2 секундно забавяне в отговорa на страницата влошава потребителското изживяване, емоцията от сайта и решението за покупка с около 3.8%. С около 4% намалят кликовете, както и приходите от продажби за он-лайн магазините. Според някои изследвания (Акамай и Гомез) 40% от посетителите на даден сайт ще го напуснат, ако се зарежда за повече от няколко (2-3) секунди. Ето защо не е чудно, че именно скороста на зареждане на уеб сайтa стана един от първостепенните ранкинг фактори в алгоритъма на Гугъл.Това означава, че от скоростта на вашия сайт зависи неговото SEO, а също и вашите продажби.

Как да подобрим скоростта на WordPress сайта си?

1. Не подценявайте избора на добра тема

Добре написана тема с оптимизиран код ще зарежда по - бързо и ще товари сървъра по - малко. При стартиране на нов сайт винаги внимателно подбирайте темата, която ще използвате. Добра идея е да проучите мнения на потребители, които вече са я инсталирали. Ако вече имате работещ сайт на WordPress може да го тествате с плъгина Theme Check. Той ще провери дали са спазени последните стандарти на WordPress при разработка.

2. Изберете добър плъгин за кеширане

Кеширането значително подобрява времето за зареждане, като запазва на устройството на потребителя вече свалените файлове и така не е нужно при всяко презареждане да се свалят отново и отново едни и същи скриптови файлове и снимки. Един от най - добрите и доказали се за тази цел плъгини е WP Total Cache. Към множеството негови финкции има и възможността да се намали размера на скриптовете и да се промени реда на тяхното извикване.

3. Оптимизирайте снимките

Най - бързият и удобен начин да се намали драстично размера на снимките е инсталирането на WP SmushIt. Плъгина автоматично компресира всяка нова качена снимка и работи с всички популярни разширения - JPEG,PNG,GIF. Средната оптимизация на снимка варира от 10 - 20%. Друг вариант е използването на платен плъгин, като Kraken Image Optimizer, който има по - високо ниво на компресия.

4. Оптимизирайте началната си страница

Началната страница на сайта е най - важната част от сайта, тъй като тя е отправната точка на вашите посетители. Именно това е и най- посещаваната част от целия сайт. Поддържайте началната страница на вашия сайт изчистена и опростена. На нея поставете новите или най - важни постове, но не повече от 5-7 на брой. Тук много разработчици слагат ненужни уиджети, които ще са по - подходящи за вътрешни страници.

5. Оптимизирайте Базата данни на вашия WordPress сайт

Поддържането на базата данни е от първостепенно значение за един сайт. Най- лесният вариант е да използвате WP-Optimize или WP-DB Manager плъгини. Те ще изтрият ненужните вече чернови, спам коментари и мета данни. С WP-DB Manager можете дори да насрочите кога да започне самата оптимизация, без да се налага да го правите ръчно. Важен съвет е да направите Back Up преди да започнете оптимизация по базата.

6. Добавете Lazy Load на вашите снимки

Лейзи лоудингът е процес, който зарежда съдържанието, което се намира само във видимата част на екрана на посетителя. Със скролването на страницата пред потребителя започват да се зареждат останалите снимки. Това не само води до подобряване на времето за зареждане на страницата, но и драстично намалява потреблението на трафик, в случаите, когато посетителите не стигат до края на самата страница. За да постигтнете всичко това може да използвате популярния плъгин за WordPress e BJ Lazy Load.

7. Замяната на PHP код със статичен HTML, навсякъде където е възможно

В WordPress има няколко PHP заявки, които могат да бъдат заменени със статичен HTML код с цел да се намалят излишните заявки до базата данни. Ето примерна оптимизация по този начин:

ПРЕДИ:

 

<title><?php bloginfo('name'); ?> <?php bloginfo('description');?></title>
<link rel="shorcut icon" type="image/x-ico" href="<?php bloginfo('template_url'); ?>/favicon.jpg" />
<link rel="stylesheet" type="text/css" media="screen" href="<?php bloginfo('stylesheet_url'); ?>"/>
<link rel="stylesheet" type="text/css" media="print" href="<?php bloginfo('template_url'); ?>/print.css" />
<link rel="alternate" type="application/rss+xml" title="RSS .92" href="<?php bloginfo('rss_url'); ?>" />

 

СЛЕД:

 

<title>One Man's Blog - Specialization is for Insects.</title>
<link rel="shorcut icon" type="image/x-ico" href="http://onemansblog.com/wp-content/themes/rapid-access/favicon.jpg" />
<link rel="stylesheet" type="text/css" media="screen" href="http://onemansblog.com/wp-content/themes/rapid-access/style.css"/>
<link rel="stylesheet" type="text/css" media="print" href="http://onemansblog.com/wp-content/themes/rapid-access/print.css" />
<link rel="alternate" type="application/rss+xml" title="RSS .92" href="http://onemansblog.com/feed/rss/" />

 

8. Използвайте CDN

CDN – Content Delivery Network е група от уеб сървъри, позиционирани в множество локации, които дистрибутират по-ефективно статичното съдържание на вашия сайт към вашите потребители. Препоръчваме ви CloudFlare CDN. Използван заедно с плановете за споделен хостинг, CloudFlare прави сайтовете ви удобни, лесни и изключително бързи за навигация. Ако има нещо по-хубаво от услугата, която пести време, нерви и средства и оставя приятно усещане за клиентите, то това е безплатната услуга, която го прави. CloudFlare, е напълно безплатна за наши клиенти, ползващи споделен хостинг и може да бъде активиране през cPanel Контролния панел на всеки акаунт.

9. Контролирайте броя на използваните плъгини

Всички харесват богатата гама от плъгини, които съществуват за WordPress. Всяко нещо с мярка! Поддържайте оптимална бройка от използвани добавки, само от първостепенна необходимост. Важно условие е да поддържате плъгините си винаги с най- новата версия.

10. Избор на добър хостинг

Не на последно място по важност попада изборът на добър хостинг и подходящ хостинг пакет. Правилната селекция оказва голямо влияние върху скоростта на зареждане на вашия сайт. Характеристиките на добрия хостинг включват непрекъсната свързаност, високо ниво на защита, съхранение на резервни копия на сайта и наличие на инструменти за оптимизация. Всички хостинг планове на www.ETNHost.bg ви дават надеждна свързаност, последните достижения в сървърната и уеб сигурност, функции за оптимизация и най- важното- експертна 24/7 техническа поддръжка.

Все повече мобилното търсене измества десктоп потреблението. Този преход от декстоп към мобилни устройства налага нуждата от все по-бързо зареждащи сайтове, които да отговорят на динамиката на нашето време. Днес всяка секунда е ценна за вас, вашия бизнес и вашите потребители. Следвайте нашите съвети и си осигурете страхотни резултати.

X