25 Окт 2016

60

2316

По-безопасни трансфери на домейни от края на годината с новите правила за верификация на домейн трансфери от ICANN

Хората често смятат, че процесът по трансфериране на домейн е изпълнен с най-различни препятствия. Стартирането на трансфер им се струва, като поредното изнервящо изживяване, което изисква значителни познания по въпроса и именно тук екипът на ETNHost се притичва на помощ. Ние работим усърдно и влагаме максимално усилие да направим домейн трансферите възможно най-безпроблемни и се стараем да предоставим на клиентите ни най-новата и коректна информация, за да може максимално да ги улесним и да им покажем как да правят нещата по лесния начин.

Именно това е и темата на днешния блог пост. Искаме да ви дадем последната информация относно трансферите на домейни, както и да ви предоставим всичко, което ви е нужно да знаете относно новите регулации на ICANN, които ще влязат в сила в края на 2016-та година

На 01.05.2016 от ICANN обявиха, че от 01.12.2016г. ще бъде добавено обновление към Политиката им за Трансфер между регистратори засягащо трансферите на популярни домейни (.com, .net, .org...). Чрез въвеждането на това обновление, от ICANN (организацията отговорна за разпределянето и създаването на домейните) се надяват да намалят рисковете от така наречените кражби на домейни, както и други измамни дейности.

Кражба на домейн се случва, когато някой промени регистрационните данни на домейн, без знанието или позволението на собственика на съответния домейн, като след това го трансферира при друг регистратор.

  • Политиката засяга не само процедурата по трансфер, но също така и регулярни промени по контактната информация. Това значи, че от 1-ви Декември тази година при всяка промяна на контактната информация на дадено домейн име (имейл, имена и т.н.) същият този домейн ще бъде заключван от регистратора за 60 дни, което означава, че той не може да бъде трансфериран през този период от време. 
  • След като бъде подадена заявка за промяна на контактната информация, собственикът на домейна ще бъде уведомен чрез имейл. Ако заявката е валидна, собственикът трябва да потвърди промяната
  • Когато трансфер между регистранти се задейства, както старият, така и новия регистрант ще бъдат уведомени чрез имейл и ще трябва да потвърдят трансфера, за да може той да бъде изпълнен успешно. Ако едната от двете страни не потвърди заявката, то домейнът си остава при настоящия си собственик. 

Екипът на ETNHost ще продължава да ви държи в течение относно новата политика на ICANN. Въпреки, че има все още 6 месеца, докато тази голяма промяна бъде внесена,  винаги е по-добре да бъдем подготвени за предстоящото, за това следете блога ни за повече постове по темата.

Екипът ни ви пожелава успешна и продуктивна седмица!

Категории: Домейни
X