03 Юни 2016

69

2395

.ЕЮ – за обединени българи в Европа

Нека да приветстваме края на една ера! Ерата, в която домейните ни бяха на кирилица, а удължението на латиница. Нека да отбележим края на xn--d1acmkhc.eu и да посрещнем домейн.ЕЮ!

1-ви Юни беляза началото на .ЕЮ домейните и всички пораснали деца със собствени бизнеси и сайтове получиха възможно най-хубавия подарък по случай празника, а именно внедряването на ново удължение, с което онлайн присъствието им да придобие завършен вид. .ЕЮ беше представен в София от организацията, отговорна за управлението на .EU – EURid, като на церемонията присъства Джовани Сепия – мениджър външни връзки в EURid.

.ЕЮ не е просто поредното удължение, което домейн регистраторите добавят към вече така препълнените си списъци. .ЕЮ е начин българите в Европа да създадат общност, в която да могат да изпъкнат и по-лесно да таргетират потребителската си аудитория. Интегрирането на .ЕЮ е голяма крачка в историята на европейския дигитален пазар, именно защото по-този начин всички български фирми ще могат да изградят специализирана онлайн идентичност на родния си език.

Добавянето на .ЕЮ удължението позволява регистрацията на домейни, които са абсолютно и изцяло на кирилица, което прави самия процес на изписване в браузъра много по-лесен, тъй като няма да бъде необходимо да се променя езика при въвеждане на адреса в обозначеното поле.

Една от големите облаги, свързана с регистрирането на .ЕЮ домейн е по-лесното индексиране от Интернет търсачките на родния пазар, което означава, че притежателите на домейн с такова удължение биха били с по-стабилно онлайн присъствие и ще бъдат по-достъпни за потребителите си.

До момента в Европа са регистрирани приблизително около 2000 домейна на кирилица, но xn--q1a.eu удължение и около 20 000 домейна принадлежащи отново към .EU семейството (регистрирани от български фирми). Сега всички те ще имат възможността да регистрират домейните си изцяло на кирилица.

Естествено е и, че интеграцията на .ЕЮ носи със себе си и някои важни промени, които трябва да бъдат упоменати, а именно:

  • Регистрацията на .ЕЮ домейн изисква целия домейн да бъде изписан на кирилица, както и съответно регистрацията на .EU ще изисква целия домейн са бъде изписан на латиница. Комбинации между двете няма да бъдат приемани и валидирани.
  • Ако пък сте избрали домейн, който се състои само от цифри, то тогава спокойно можете да избирате измежду двете удължения.
  • В рамките на следващите три години за всеки един вече регистриран домейн на кирилица, който е с разширение .EU, ще бъде дублиран безплатно абсолютно същият домейн, но с .ЕЮ разширение, като през този период от три години и двата домейна ще бъдат валидни.

Условията за самата регистрация на .ЕЮ остават същите като тези за .EU, а именно да сте гражданин на страна членка на Европейския Съюз. 
Ако прочетеното ви допада, и искате да станете част от тепърва разрастващото се семейство на .ЕЮ, то тогава не губете време и регистрирайте вашият личен .ЕЮ домейн с ETNHost сега!

Категории: Домейни
X