09 Фев 2016

68

2325

Честит Международен Ден на Безопасния Интернет!

Международният ден на безопасния Интернет, или Safer Internet Day, е ден, посветен на безопасния Интернет. Той се организира ежегодно от организацията Insafe. Тя е европейска мрежа от центрове за безопасен Интернет, които имат клонове по целия свят и приканват към безопасно и отговорно сърфиране в Интернет.

Денят на безопасния Интернет се празнува в над 100 страни, като 2016-та отбелязва 13-тата подред година, в която денят се чества. Тазгодишната тема е под надслов "Play your part for a better Internet", което в превод означава:  Изиграйте вашата роля за един по-добър Интернет.

Мисията на Insafe е да даде яснота относно употребата на Интернет. Особено сега, в ерата на технологиите, в която дори и мобилните телефони се използват за онлайн комуникация. Интернет се разраства с всеки изминал ден и с неговото разрастване много неща започват да се прокрадват в полезрението ни; било то Интернет тормоза, социалните мрежи, онлайн срещите и дори за съжаление детската порнография.

Insafe подканва хората, да бъдат по-отговорни и предпазливи в употребата на онлайн технологиите. Те се борят за гражданските права на хората, независимо възрастта, но основно са фокусирани върху онлайн безопасността на децата. Организацията приканва родителите, както и възрастните като цяло, да бъдат по информирани що се отнася до технологиите. Insafe също така взаимодействат с училища и семейства, като окуражават родителите да запълнят дупката между поколенията, също така и тази, която се получава между училището и родителите.

Целта на тазгодишния лозунг е да покани всички онлайн посетители, да създадат по-безопасна, по-приятна и по-човешка онлайн среда. Истината е, че хората онлайн много често са свирепи и забравят, че от другия край на мрежата стои човек. Именно това е целта на Деня на Безопасния Интернет, да хвърли яснота по проблема.

Денят на Безопасния Интернет се провежда ежегодно на втория ден от втората седмица на втория месец от годината, като традицията започва през 2004г. Всяка една от страните, част от Insafe мрежата имат свой национален център за безопасен Интернет на територията на страната. В България такъв център има в София. Той е активен от 2005г., като неговите дейности включват :

  • обработване на сигнали за детска порнография и компютърни посегателства срещу деца и непълнолетни;
  • консултиране по телефон и по онлайн канали на деца, непълнолетни, родители и учители при инциденти на деца онлайн;
  • разработване и провеждане на различни обучения на деца, млади хора, родители, учители и други професионалисти

Повече информация можете да откриете на официалния им сайт www.safenet.bg

Екипът на ETNHost ви пожелава Честит Ден на Безопасния Интернет и ви приканва да бъдете предпазливи и отговорни при сърфирането в мрежата и да Изиграете вашата роля за един по-добър Интернет!

X