05 Май 2016

61

1926

Как да създадем бизнес уебсайт с WordPress?

ETNHost.bg се радва да ви съобщи, че днес стартираме нашата „Как да?“ поредица, в която ще ви представим разнообразни съвети и трикове свързани със създаването на уебсайт в определена сфера, с помощта на WordPress. В тази поредица ще се концентрираме върху това как да създадете и какво трябва да съдържа уебсайта (ресторантски уебсайт, цветарски уебсайт и т.н.). Идеята на поредицата е да послужи като упътване на всички, които не са сигурни как да структурират уебсайта си. В тази първа глава ще поставим основите на знанията ви, като разгледаме подробно как точно да създадете уебсайт с  WordPress. 

1. Започнете от Начало

Първото нещо, което трябва да направите е да си изберете подходящ домейн и хостинг доставчик. Тук, в ETNHost.bg, предлагаме чудесни хостинг планове, които са подходящи за всеки тип бизнес. Възползвайте се от нашите премиум пакети споделен хостинг с безплатен cPanel контролен панел, от където можете бързо и лесно да инсталирате стотоци безплатни приложения, както и CMS платформата WordPress само с няколко клика през Softaculous.

Домейнът е за предпочитане да бъде самото име на сайта или бизнеса ви. Имайте предвид, че ако домейнът, който желаете не е свободен със .com разширението, то това не е краят на света и не значи, че трябва да измисляте ново домейн име. Тук имате опцията да избирате между: национални домейн разширения (.bg; .de; .fr; .us; .co.uk. и др.), популярни (.net; .biz; .org и тн.), и между нови домейни (.pizza; .photography; .coffee; .events ; .auto ), като последните са много подходяща добавка към името на уебсайта ви, тъй като подчертават, в каква сфера е сайта и бизнеса ви и показват професионализъм. Темата за домейните е по-подробно разгледана в статията ни 10 Съвета за избора на правилния домейн.

2. Инсталиране на WordPress

Инсталирането на WordPress е изключително лесен процес. Ако вашият уеб хостинг доставчик е ETNHost, то тогава всичко, което трябва да направите е да влезете в cPanel, да намерите Softaculous App Installer и да кликнете върху него. След това намерете WordPress сред останалите приложения (това не би било много трудно), кликнете върху Install и попълнете празните полета с необходимите данни. Воала!

3. Избор на правилната тема

В WordPress можете да намерите богато разнообразие от безплатни теми, които са подходящи почти за всеки тип уебсайт. Там може да намерите теми специално създадени за ресторантски уебсайт или за сайт за цветарски магазин, спортен сайт и т.н. Ако все пак желаете да инвестирате в онлайн присъствието си, то тогава можете да избирате измежду многото премиум WordPress теми. 

 - Инсталиране на безплатна тема (мулти сайт) 

За да разгледате и инсталирате една от многото безплатни теми трябва да влезете в профила си в WordPress. В горният ляв ъгъл ще намерите My Sites -> Network Admin, от където ще имате достъп до темите, плъгините и настройките за вашият уебсайт. Като кликнете на Themes, пред вас ще излезе списък с всички теми, които имате инсталирани. За да добавите нова тема, просто кликнете на бутона Add New. Щом кликнете на Add New, пред вас ще се покаже списък теми. За ваше улеснение има поле за търсене, в което можете да напишете името на желаната от вас тема. След като сте си избрали тема, просто натиснете бутона Install. 

 - Инсталиране на безплатна тема 

Първото нещо, което трябва да направите е да се логнете в админ страницата ви. След това отидете на  Appearance -> Themes. След като сре отишли на теми, намерете бутона  Add New и кликнете върху него. От там нататък процеса е същия както при инсталирането на мулти сайт безплатна тема 

 - Качване и инсталиране на Премиум тема чрез WordPress (мулти сайт) 

Инсталирането на премиум тема е много сходно на инсталирането на безплатна тема. Стъпките са почти идентични. Първото нещо, което трябва да направите е да купите тема от компания, която се занимава с продаването им като на пример StudioPress или WooThemes. След като купите темата, тя ще бъде свалена на вашият компютър в .zip файл. За да качите на вашият WordPress сайт трябва да се логнете във вашия профил. От там пътят е същия като при инсталирането на безплатна тема My Sites -> Network Admin -> Themes -> Add New. След като сте кликнали на бутона Add New, вие вече се намирате на страницата от която можете да разглеждате и инсталирате безплатни теми, на тази страница трябва да намерите бутона Upload Theme и да кликнете на него. Това ще ви отведе на страница, на която ще видите бутон Choose file, който ще ви позволи да изберете файла от вашият компютър и да го качите в сайта си. След като сте качили темата успешно, потвърдително съобщение ще се появи, което ще ви позволи да активирате новата си тема моментално.

 - Качване и инсталиране на Премиум тема чрез WordPress

Първо се логвате в админ страницата ви и отивате на  Appearance -> Install Themes и кликате на  Upload. Тогава ще можете да изберете от файловете на компютъра ви, свалената от вас тема. След това кликнете върху Install Now бутона. След успешната инсталация на темата, можете да я активирате незабавно.  

 - Качване и инсталиране  на Премиум тема чрез FTP 

Този метод е подходящ за хора, които са наясно с употребата на FTP. За да можете да качвате, файлове на сайта си чрез FTP, трябва да имате инсталиран FTP клиент на компютъра си като FileZilla, FireFTP, SmartFTP и т.н. За да качите темата си с този подход, трябва първо да я разархивирате. За да започнете, свържете се с хоста си чрез FTP клиента, намерете папката  wp-content/themes и качете там разархивираната тема. След това се логнете в WordPress акаунта си отидете на  My Site ->  Network Admin -Themes и активирайте темата си. 

Използването на WordPress е лесно и удобно. WordPress е само една от над безплатни 400-те апликации достъпни за клиентите на ETNHost, така че не се бавете а станете част от нашето разрастващо се семейство. 

X