01 Сеп 2016

109

2509

Какво е cybersquatting? (Криминална Домейн Хроника)

Обзалагам се, че никога през живота си не сте чували израза cybersquatting или на български казано кибер-настаняване. Това представлява процес, в който човек регистрира домейн сходен с такъв на съществуващ уебсайт (с нечисти намерения) и печели пари, като го продава на собственика на вече оригиналния домейн, на завишена цена.

По света съществуват огромен брой хора, които се издържат единствено и само чрез Интернет измами. Хората, които практикуват кибер-настаняване, често пъти регистрират утвърдена марка като домейн и се опитват да изкарат печалба от това, като предлагат да го продадат собственика на марката или като го продадат на конкуренцията му. Самият процес на кибер-настаняване е познат още като искане на откуп за домейн. 

От своя страна, хората, които се занимават с кибер-настаняване се наричат крадци на домейни. Те са хитри и не разчитат само и единствено на презумпцията, че собствениците просто ще платят за домейна, те не само го регистрират, но и правят всичко възможно собственика на марката да поиска да го откупи. Понякога регистрират няколко варианта на дадена марка, дори и с грешки при изписването, като по този начин могат да поискат още повече пари от фирмата собственик. 

В някои случаи измамниците не свързват домейните с фиктивен сайт, а в други ситуации те създават сайтове, към които тези домейни водят, чието съдържание е съставено изцяло от рекламни послания и банери. Това се прави с цел да се отклони Интернет трафика от истинския уебсайт. Не липват и случаите, в които тези реклами водят директно към конкурентни уебсайтове.

Много често известни личности стават жертва на крадци на домейни. Те регистрират името на знаменитост като име на домейн с цел да очернят марката, което то (името) представлява ( например името Уил Смит представлява марката Уил Смит). След това те се свързват с тази знаменитост и искат определена сума, за да им прехвърлят домейна. Любопитен факт е, че сред имената на известни личности, които са били жертва на крадци на домейни са тези наБрус Спрингстийн и Кевин Спейси.

В някои страни има закони срещу кибер-настаняването, но няма отчетен кой знае какъв прогрес. Крадците на домейни продължават да бъдат сериозна заплаха в Интернет пространството. Понякога е по-лесно просто да им се плати, от колкото да се инвестират време и пари в завеждане на дела. 

Има случай, в които бивш служител на фирмата, а понякога дори и настоящ такъв регистрира домейн подобен на този на фирмата, с цел да причини вреда. Най-често те регистрират същия домейн последван от “sucks”,  след което създават сайт, на който се качва фиктивна информация за фирмата, а понякога и злонамерени ревюта.

Съветваме ви да вземете нужните мерки, за да избегнете възможността да станете жертва на кибер-настаняване.  Ето и няколко прости и същевременно ефективни предложения:

  • Добре е да регистрирате всички комбинации на вашето домейн име с удълженията от първо ниво. ( .com; .net; .info; .biz….)
  • Ако името на фирмата ви се състои от повече от една думи, то тогава ви съветваме да регистрирате домейни със и без тирета. 
  • Уверете се, че сте покрили всички възможни грешки при изписването на домейна ви. 

Човек би могъл да си каже, че купуването на всички тези домейни би било много скъпо, но реално би било малка цена, в сравнение с това, което крадците на домейни биха ви накарали да платите. 

Питате се дали купуването на всички тези домейни, не изисква наличието на сайт, към който те да водят. Отговорът е- не. Няма ограничение в това колко домейна може да регистрира дадена фирма или лице. Няма и изискване, което да казва, че щом веднъж сте регистрирали домейн, задължително трябва да имате сайт, към който домейнът да води. Това, което можете да направите в тази ситуация е да паркирате всички домейни към сайта ви. 

Какво значи това ли? Много просто, това значи, че всички домейни, било то грешно изписани или с различни удължения, ще водят само и единствено към фирмения ви сайт, което като цяло създава по-лесна достъпност. 

Екипът на  ETNHost ви съветва да обмислите възможностите си и ако смятате, че може да станете жертва на крадците на домейни, да действате възможно най-бързо. Може да използвате услугите ни и да регистрирате вашите домейн вариации, а ние ще ги паркираме безплатно. Не отлагайте за последния момент, а си подарете спокойствие!

Категории: Домейни
X