21 Ное 2016

94

2635

Изкуството на 404 – Креативност в Грешките

През последните няколко години 404 error страниците бавно, но сигурно превземаха Интернет пространството и днес в общи линии са се превърнали в една изключително важна част от уебсайтовете ни. Иначе казано, 404 е вече не просто номер на поредната Интернет грешка, но си е и своеобразна форма на изкуство...или може би просто една доста сполучлива маркетингова стратегия. 

Без значение по какъв начин изберете да възприемете една подобна страница, факт е, че ако имате добре развита, забавна и интересна 404 страница, вместо обикновената, скучна такава съдържаща само текст, шансовете посетителите да се задържат за по-дълъг период от време на сайта ви и да разгледат по-обстойно съдържанието му се повишават главоломно. Също така, ако 404 error страницата ви е достатъчно креативна, хора, които попадат на нея може да започнат да я споделят в социалните мрежи, което на свой ред може да ви донесе нови посетители и популярност. Не ме разбирайте погрешно, сайтът също е от значение. Той трябва да е добре структуриран и с уникално и добре формулирано съдържание, но ако си изиграете картите както трябва, то тогава със сигурност ще се вървите в правилната посока. 

Именно за това създадохме списък с едни от най-интересните 404 страници, които успяхме да намерим сред наложените Интернет имена. Надяваме се те да ви донесат вдъхновение и да ви накарат да създадете нещо дори още по-добро. 

1. Canva

Canva е платформа за онлайн графичен дизайн, която предлага огромен асортимент от инструменти и се използва от над 6 милиона потребители. Както можете да видите от изображението по-долу, хората от Canva са избрали доста креативен подход. Те успяват да задържат вниманието на посетителя чрез интегрирането на игра-пъзел на error страницата си, което само по себе си е точното иновативно мислене, нужно за създаването на една успешна 404 страница.

Canva 404 Page

2. Airbnb

Airbnb е уебсайт, който позволява на хората по целия свят да наемат или да дават под наем имот подходящ за туристи. До този момент в сайта са листнати над 1 500 000 обяви в градове намиращи се в над 190 държави.

Ако случайно попаднете на 404 страницата на Airbnb ще видите мило малко момиченце, което изпуска сладоледа си на земята. Страницата е свежа глътка въздух в сравнение с другите статични картини, които сме свикнали да виждаме и описва идеално точно как се чувстваме в момента – леко разочаровани, че сме попаднали на 404 и може би и леко гладни.

Airbnb 404 Page

3. MailChimp

Въпреки, че тази определена страница не е нито интерактивна, нито съдържа каквато и да е динамика, можете да забележите, че има доста умисъл вложен в нея. Дори бихме могли да кажем, че попадайки на тази 404 страница ни кара да се чувстваме напълно загубени в джхунглата.

MailChimp 404 Page

4. Blizzard Entertainment

За тези, които не знаят Blizzard Entertainment се занимават с разработването и разпространението на компютърни и конзолни игри. Компанията е една от най-успелите в този бранш.  Попадайки на 404 страницата им се сблъскваме с чувството за хумор, характерно за Blizzard. Забавен текст тук, визуално-стимулираща картинка там и Воала!

Blizzard Entertainment 404 Page

5. NASA

Дори и хората от NASA са решили да включат хумор в 404 страницата си. Някои биха казали, че самата картинка не е нищо специално (ако наистина мислите, че няма нищо специално в изображение с космически обекти), то текстът е определено наситен с NASA-хумор. 

NASA 404 Page

6. Spotify

Осъзнаваме, че прехода от сайт като този на NASA, до сайт като Spotify е далеч от деликатен, но сме тръгнали на лов за 404 error страници. Spotify предлага визуално атрактивна картинка подкрепена със забавен текст. Какво по-хубаво от това!

Spotify 404 Page

7. Tumblr.

Както знаете, Tumblr е една от най-успешните уебсайтове за създаване на микроблогове. Според последни проучвания направени септември 2016 г. Tumblr е на 46-то място в класацията на Alexa за най-популярните уебсайтове в световен мащаб.  

Tumblr подхождат по интересен начин. Самата им страница е изпълнена с постоянно движещи се графики, които не са особено лесни за гледане, но компенсират със забавен и остроумен текст, който неизбежно кара посетителя да се усмихне.

Tumblr 404 Page

8. IMDB

От IMDB или преведено буквално на български Филмовата Интернет Датабаза са избрали доста симплистичен и в същото време интересен подход. На 404 страницата, на случаен принцип, всеки път се показват бележити фрази, които са взети или от телевизионни сериали или от филми. Подход, който кара потребителя да натиска refresh бутона, само и само да види какъв ще е следващият цитат, който ще изскочи. В примера по-долу се вижда цитат от филма „Магьосникът от Оз“, който гласи: „Имам чувството, че вече не сме в Канзас.“

IMDB 404 Page

9. LEGO

LEGO е известна марка, което се занимава с производството на пластмасови блокчета, които могат да се свързват в най-различни модели. В България наричаме подобен тип модели „конструктор“. Като наложено световно име, LEGO залагат на опростена и все пак оригинална 404 страница. Картинката говори достатъчно, и липсата на текст е абсолютно оправдана.

LEGO 404 Page

10. Linux

Симплистична и все пак интересна 404 страница, която улавя доста добре всичко, което е операционната система. 

Linux 404 Page

11. cPanel

Последните три позиции от напия списък сме ги посветили на косматите приятели, защото ако трябва да бъдем максимално искрени, винаги е забавно, когато случайно попаднеш на error страница и бъдеш посрещнат от нечии домашен любимец с топли очи и космата муцуна. Именно такова изображение ще срещнем и на 404 страницата на най-използвания контрол панел в света – cPanel.

cPanel 404 Page

12. Cloudsigma

Като почитател на котките, лично аз съм леко разочарована, именно защото това бе единствената 404 страница, която успях да открия, на която имаше котка..., а си мислих, че Интернет пространството е превзето от мустакати котараци. В 404 страницата на Cloudsigma виждаме не само котка, но и забавен текст, който намеква, че самата котка е техния junior developer, което само по себе си би поставило усмивка по лицата и на най-сериозните от нас.

Cloudsigma 404 Page

13. The Huffington Post

И не на последно място включваме в списъка ни и една от най-популярните в световен мащаб онлайн медии, а именно The Huffington Post. На тяхната страница виждаме най-добрият приятел на човека, застанал леко комично на шезлонг, а малкото текст, който виждаме е напълно достатъчен, за да получим точното послание. 

The Huffington Post 404 Page

Надяваме се тези примери да са ви били от полза и да са ви донесли така нужното вдъхновение за изграждане на вашия собствен шедьовър или иначе казано идеалната 404 страница. А ако вече разполагате с нея, но се нуждаете спешно от надежден премиум уеб хостинг доставчик, то спрете търсенето, защото ETNHost е правилното решение за вас и вашия уебсайт! 

X